واژگان “بازاریابی” و “تبلیغات” اغلب به جای یکدیگر مورد استفاده قرار می گیرند – یا اینکه تفاوت موجود بین آنها حداقل می باشد. در عین حالیکه شما اغلب ممکن است بصورت روزانه به تفاوت های موجود بین آنها توجهی نداشته باشید، اما در زمانی که کسب و کار شما به یکی از این خدمات نیاز پیدا می کند، دانستن تفاوت و تمایز قائل شدن بین آنها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار می باشد. به منظور تعیین اینکه که کدام یک از این خدمات به شما بیشتر در دست یافتن به اهداف خودتان کمک می کند، در این مطلب راهنمای کوتاه و خلاصه ای از تفاوت این سه حوزه در کنار یکدیگر برای شما ارائه کرده ام:

 

بازاریابی

بازاریابی بر تحقیقات بازار، استراتژی های کسب و کار و ارتباطات کاری تمرکز دارد. برخوردار بودن از استراتژی مناسب کسب و کار برای اطمینان داشتن از رقابتی بودن کسب و کار شما عاملی حیاتی می باشد. تحقیقات بازار – که می تواند شامل گروه های کانونی، پرسشنامه های آنلاین و تلفنی و دیگر منابع قوم نگاری یا مردم شناسی شود – به منظور کسب اطمینان از تطابق کامل عملیات اصلی کسب و کار شما با تقاضای بازار انجام می پذیرد. ارتباطات سازمانی به یک کسب و کار اجازه می دهد تا پیامی هدفمند و ثابت را به طرق مختلف به مخاطب برسانند که این روش ها می تواند شامل ایجاد ابزار و روش های فروش، محتوای مناسب برای ارائه در سمینارها و سخنرانی ها باشد.

یک کسب و کار خوب و مناسب بازار هدف و مشتریان خود را بخوبی می شناسد. اگر قادر پاسخ دادن به سوال زیر نباشید، پس برند خود را بخوبی نشناخته اید: “کسب و کار من برای چه کسی مناسب است؟” یک مجموعه بازاریابی یک کسب و کار وارد مراحلی می کند که در طی آن این کسب و کار قادر به شناخت مشتریان خود باشد، سپس یک استراتژی جامع برای آن ایجاد می کند تا از طریق آن قادر به دستیابی به آن مشتریان باشند و سپس با تحریک کردن، آنها را به خرید کردن وادار کنند.

جنیفر کامینگز Jennifer Cummings به عنوان یک اقتصاد دان و کارشناس بازاریابی نقش بازاریابی را بصورت زیر تعریف کرده است: ” . . . به منظور کردن به خرید، این فعالیت و فرایند به فروشندگی از تبلیغات بسیار نزدیک تر است. بازاریابی شامل روانشناسی و سودآوری و سود بخشی می شود. بازاریابی از طریق حل مشکل و نیاز مخاطبین ایجاد ارزش می کند.”

همچنین شاید بتوان از طریق در نظر گرفتن بازاریابی به عنوان یک کیک، در حالیکه تبلیغات برشی از این کیک است، تفاوت بین بازاریابی و تبلیغات را بهتر از هر روش دیگری نشان داد.

 

 

تبلیغات

تبلیغات به ترویج و ترفیع برند یا کسب و کار می پردازد. به عنوان یک جزء از فرایند بازاریابی، تبلیغات شامل پخش کردن اخبار و اطلاعات بین مخاطبین به منظور ایجاد آگاهی در رابطه با کسب و کار، محصول و خدمات شما می باشد. به عبارت دیگر تبلیغات عبارت از ترویج و ترفیع عمومی یک پیام در ازاء پرداخت مبلغی معین توسط یک کسب و کار شناخته شده با هدف فروش به مشتریان موجود و بالقوه است.

تبلیغات شامل قرار دادن انواع مختلف تبلیغ در رسانه هایی از قبیل تلویزیون، رادیو، اینترنت، نشریات چاپی، بیلبورد ها، ارسال مستقیم محتوا از طریق پست و . . . به منظور دستیابی و برقراری ارتباط با یک جمعیت هدف می باشد. تبلیغات می تواند برای افزایش و ارتقاء هویت برند کسب و کار شما مورد استفاده قرار بگیرد، که ما را به طبقه بعدی در این حوزه می رساند که البته خود می تواند منجر به نوعی شک و تردید و بلاتکلیفی برای ما شود:

 

برندینگ

یک برش دیگر از این کیک برندینگ است که تجربه کامل و یکپارچه ای را در بر می گیرد که مشتریان در تعامل ها و ارتباطات خود با کسب و کار، محصول و خدمات شما در مجموع از آن انتظار دارند. برندینگ چیزی بسیار فراتر از طراحی و ترویج یک لوگو می باشد و بر دانش ما از بازار (که در نتیجه فعالیت های بازاریابی بدست آمده است) بنا شده است، سپس بر حمایت و قرار دادن محصولات و خدمات در کنار یکدیگر برای تطابق با بازار هدف تمرکز می کند.

به عنوان مثال استارباکس یک نمونه قوی و کلاسیک ار برندینگ می باشد. در حالیکه این برند تبلیغات بسیار کمی هم دارد، اما همواره تجربه ای با کیفیت از خرید کردن در تمامی شعبه های خودش در سراسر آمریکا در اختیار مشتریان قرار می دهد. به گفته یکی از کارشناسان این حوزه بنام جو سولیوان، “زمانیکه که برای بار سوم شما وارد یکی از شعبه های این برند می شوید، تمامی کارکنان به احتمال زیاد شما را با نام کوچک می شناسند و از نوشیدنی مورد علاقه شما اطلاع دارند. آنها آموزش های خود را دیده اند. البته نکته جالب توجه اینکه این برند در هیچ یک از تبلیغات خود اشاره به شناختن شما و نوع نوشیدنی شما هم نمی کند.”

شما چطور؟ آیا در بین برند های شناخته شده و مطرح ایرانی، برندی را می شناسید که بتوانید در این رابطه به عنوان یک مثال نمونه و خوب معرفی کنید که بخوبی بین فرایند های بازاریابی، تبلیغات و برندینگ خودش تفاوت و تمایز قائل شده باشد و آن را بخوبی اجرا کرده باشد؟